seo-changes

Google domineert de wereldwijde markt voor zoekmachines en moedigt site-eigenaren en contentproducenten aan om te wennen aan de nieuwe rankingdynamiek en tegelijkertijd verbeteringen aan te brengen in de zoekresultaten met jaarlijkse updates. In dit artikel vind je tips om SEO-compatibele content voor te bereiden en je ranking te verbeteren met gebruiksvriendelijke content in 2022.

Volgens Statcounter-gegevens controleert Google ongeveer 92% van de wereldwijde markt voor zoekmachines. Elke stap die de grote heerser van de wereldmarkt zet, is belangrijk voor contentproducenten en website-eigenaren die gebruikers willen bereiken die door 200 miljoen websites bladeren. Dit komt omdat Google het hele jaar door veel wijzigingen aanbrengt om de algoritmen van de zoekmachine en het rankingproces te verbeteren.

Het is je misschien opgevallen dat het maken van een how-to-do-query het relevante gedeelte van een gerelateerde video markeert; dat er meestal een Wikipedia-informatiekaart op de pagina met zoekresultaten verschijnt wanneer u een biografie wilt zoeken en dat alleen de gedeelten van de inhoud die exact overeenkomen met uw zoekopdracht en u het antwoord geven waarnaar u op zoek bent, worden gemarkeerd. Het is allemaal te danken aan de updates van het Google-algoritme, die tot doel hebben een betere zoekervaring te bieden. De manier om u aan deze veranderingen aan te passen, is door middel van zoekmachineoptimalisatie.

Voordat we verder gaan met de algoritme-updates en SEO-trends van Google in 2022, gaan we kort in op de definitie van SEO en waarom algoritmeveranderingen belangrijk zijn.

Laten we ons geheugen opfrissen…

Afgekort als SEO in het Engels, verwijst zoekmachineoptimalisatie naar de optimalisatie van websites om gelijke tred te houden met de rangschikkingsdynamiek van zoekmachines, met name Google. Om hoger te scoren in de resultaten van zoekmachines, moet website-inhoud worden gemaakt in formaten die zoekmachines gemakkelijk kunnen doorzoeken. Dat is waar SEO in beeld komt.

Google verbetert voortdurend zijn zoekmachine en indexeringsalgoritmen om zijn zoekresultaten gebruiksvriendelijk te maken en gebruikers de meest relevante resultaten te bieden op basis van de zoekwoorden waarnaar ze zoeken. Ondanks de honderden veranderingen en updates per jaar, zijn sommige grootschalige veranderingen die de basisprincipes van de zoekdynamiek veranderen. Er wordt bronmateriaal gemaakt en er worden herinneringen verzonden om website-eigenaren en producenten van inhoud in staat te stellen zich aan te passen aan deze veranderingen, die Google op zijn ontwikkelaarsblog 'kernupdates' noemt. Met andere woorden, grootschalige veranderingen blijven lang van kracht.

Wat is er veranderd aan de algoritmen van Google?

Volgens de informatie die is verzameld door het in de VS gevestigde SEO-bureau FirstPageSage, staan de volgende in de top vijf van de Google Algorithm Ranking Factors.

  • 26% > Consistente en boeiende inhoud plaatsen
  • 17% > Zoekwoorden en meta-informatie
  • 15% > Backlinks
  • 13% > Meer dan 10 pagina's hebben met dezelfde zoekwoorden (niche-expertise)
  • 11% > Gebruikersinteractie

Deze worden gevolgd door links naar websites, mobielvriendelijke inhoud en interfaces, paginasnelheid, beveiligingscertificaten enz.

Page Experience Algorithm: Nu het Page Experience Algorithm begin vorig jaar achtereenvolgens is geïmplementeerd en naar verwachting eind 2022 voltooid zal zijn, begint Google meer gewicht te geven aan de gebruikerservaring van de website als rankingfactor. Enkele factoren die van invloed zijn op de pagina-ervaring zijn mobiele compatibiliteit, paginasnelheid, interactiviteit, beveiligingscertificaat en visuele consistentie.

Passage Ranking Update: Met de Passage Ranking Update in combinatie met Google's deep learning-algoritme BERT kan Google nu niet alleen de hele webpagina indexeren, maar ook de specifieke secties erin. Op deze manier vergroot het de kans op een ranking in featured snippet-resultaten die bovenaan de primaire zoekresultaten verschijnen, met gekwalificeerde inhoud met lange zoekwoorden.

Multitask Unified Model: Multitask Unified Model (MUM), dat Google in mei 2021 heeft geüpdatet, helpt het algoritme om informatie die is verzameld uit verschillende bronnen, zoals pagina's en afbeeldingen, gelijktijdig om te zetten in een zinvol zoekresultaat. Volgens het voorbeeld van Google komt MUM overeen met uw vraag of u een paar schoenen kunt gebruiken om te wandelen met de bloginhoud over uitrusting voor bergwandelen. Het wordt aanbevolen om gekwalificeerde en competente teksten te maken en geoptimaliseerde afbeeldingen en video's te gebruiken in overeenstemming met de MUM-update.

Nu we algoritmeveranderingen hebben behandeld, kunnen we de voorspelde trends in digitale marketing bekijken op basis van gebruikersgedrag, updates van zoekmachines en nieuwe technologieën.

SEO-trends voor 2022

Naarmate technologie, inhoudsindelingen, gewoonten en algoritmen veranderen, veranderen ook de zoekopdrachten van zoekmachines. Hoewel goede en originele content nog steeds belangrijk is voor zoekmachines, kunnen trends in lijn met verbeteringen direct van invloed zijn op de positie van de content in de zoekresultaten. In 2022 springen de volgende zaken eruit op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Onderschat kunstmatige intelligentie niet: RankBrain, het algoritme voor het rangschikken van AI-oplossingen dat in 2015 door Google is bevestigd, geeft de meest relevante resultaten voor zoekopdrachten weer met behulp van machine learning. Hoewel Google niet precies uitlegt hoe RankBrain werkt, wordt geschat dat het algoritme is gebaseerd op gebruikerservaring, dus de verblijftijd en klikken op een website krijgen prioriteit. Elke investering die u doet om de betrokkenheid van lezers te maximaliseren, heeft ook invloed op de scores van AI-oplossingen.

Langere inhoud, meer verkeer: CrazyEgg, een webanalyseservice, staat erom bekend de conversieratio's met 30% te verhogen voor inhoud die bestaat uit drieduizend woorden of veel meer. Omdat lange inhoud gebruikers op één pagina toegang geeft tot alle vragen waar ze nieuwsgierig naar zijn. Het fungeert ook als een hulpmiddel om de bekwaamheid van de website in zijn beleden vakgebied te bewijzen. Op strategische punten geplaatste call-to-action-links herinneren relevante gebruikers aan producten en diensten en verhogen de verblijftijd op de pagina.

Gesproken zoekopdrachten stijgen in populariteit: hoewel gesproken zoekopdrachten in populariteit zijn afgenomen door het verplichte gebruik van maskers met de wereldwijde uitbraak, zet deze trend zich nog steeds voort. Tegen 2022 zullen naar verwachting in 55% van de Amerikaanse huizen slimme luidsprekers worden gebruikt. Aan de andere kant is bekend dat 65% van de technologiegebruikers tussen de 25 en 49 jaar dagelijks interactie heeft met een apparaat dat geluid kan detecteren.

Mobiel nog steeds relevant: sinds 2015 zijn mobielvriendelijke pagina-ervaringen een belangrijke factor bij zoekmachineoptimalisatie. Sinds de aankondiging van mobile-first indexering als topprioriteit in 2019, hebben mobiele ervaringen hun belang behouden in termen van SEO. Gezien de prognoses dat ongeveer 75% van de gebruikers in 2025 via mobiele apparaten toegang tot internet zal hebben, zal dit nog lang zo blijven. Voor meer informatie kun je ons artike 'Wat is Mobile-First Approach?' lezen.

Expertise, autoriteit, betrouwbaarheid: Het EAT-principe, een afkorting van expertise, autoriteit en betrouwbaarheid, geeft de factoren aan waarmee Google "inhoud van hoge kwaliteit" evalueert. Merken die willen dat hun content voldoet aan de kwaliteitsnormen die Google nastreeft, doen er goed aan hun gebruikers en potentiële klanten te leren kennen, hun expertise over hun producten en diensten in de content weer te geven en zich uitsluitend te richten op betrouwbare referenties.

SEO-vriendelijke content schrijven in 2022

Informatie over algoritmeveranderingen en trends voor 2022 manifesteert zich ook in praktische termen. Met betrekking tot dit onderwerp hebben we een aantal tips verzameld die we belangrijk vinden voor het schrijven van SEO-compatibele content in 2022.

Focus op uw zoekgedrag: Hoe voert u een zoekopdracht uit om een antwoord op uw vraag te vinden? Ongeacht de aangeboden diensten en producten zoeken gebruikers naar antwoorden op de vragen wie, wat, wanneer, hoe, waar, waarom en hoe. Consistente antwoorden op deze vragen met lange zoekwoorden komen niet alleen tegemoet aan de behoeften van gebruikers, maar vergroten ook de kans om hoger te scoren in de resultaten van featured snippets, genaamd Position Zero. Het gedeelte 'Vergelijkbare zoekopdrachten' dat onderaan pagina's met zoekresultaten verschijnt, is iets dat u ook moet bekijken om een idee te krijgen van wat gebruikers typen in het zoekvak voor de diensten en producten die u aanbiedt.

Laat elk stuk inhoud tellen: koppen, subkoppen, inleidende paragrafen, trefwoorden... ze hebben allemaal invloed op de waarde van uw inhoud in de ogen van een zoekmachine. Onthoud dat gebruikers eerst interactie hebben met uw koppen en subkoppen, terwijl goed georganiseerde en bewerkte inhoud het gemakkelijker maakt om door een webpagina te navigeren. Bekijk ons artikel 7 Tips om de Gebruikerservaring voor Bloginhoud te Verbeteren als u meer wilt weten.

Maak nuttige informatie gemakkelijk toegankelijk: de gebruiker hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden om het antwoord op de vraag te vinden waarnaar hij op zoek is. Houd nuttige informatie en het antwoord op de zoekopdracht eenvoudig en toegankelijk. Door nuttige antwoorden te geven, vooral in de inleidende secties van lange inhoud, wordt de kans groter dat de gebruiker door de rest van de inhoud bladert.

Maak referenties: als uw digitale marketingstrategie lange tijd prioriteit heeft gegeven aan het produceren van inhoud van hoge kwaliteit, onthoud dan dat oudere inhoud net zo waardevol is. Leg verbanden tussen de verhalen die je vertelt of geef links naar de inhoud die je eerder hebt geschreven.

Breng SEO-verbeteringen op de pagina aan: onder algoritme-updates hebben we de factoren vermeld die de zoekresultaten op Google beïnvloeden. Factoren als titels, metabeschrijvingen, trefwoorden, alternatieve teksten van afbeeldingen en paginasnelheid worden on-page SEO genoemd. Verbeteringen op deze fronten helpen de algoritmen van Google uw website beter te begrijpen.

Als u op zoek bent naar meer tips over SEO, kunt udit artikele ezen waarin we digitale marketingtrends voor 2022 hebben behandeld.

De toekomst van SEO en laatste opmerkingen

Sommige onderzoeken tonen aan dat het gebruik van sociale media sinds 2011 is toegenomen, waarbij berichten-apps de belangrijkste bron voor websites zijn geworden, in combinatie met een afname van het gebruik van zoekmachines.Als men nadenkt over de toekomst van SEO in de komende vijf jaar, roept dat de vraag 'Is SEO dood?' op, waar al jaren over wordt gediscussieerd.

We kunnen natuurlijk niet zeggen dat zoekmachineoptimalisatie nog hetzelfde is als vijf jaar geleden. Volgens Google Trends-gegevens van de afgelopen 12 maanden in het algemeen, liggen zoekopdrachten over sociale mediaplatforms zoals Facebook, Twitter en TikTok boven de populariteitswaarde van 50. Er wordt voorspeld dat gebruikers in de toekomst toegang zullen hebben tot alle inhoud op deze platforms, waarmee ze ook zoekopdrachten via zoekmachines kunnen uitvoeren. Deze projecties helpen de veronderstelling te bevestigen dat digitale marketing niet één enkel perspectief heeft, dat alle kanalen waarmee gebruikers kunnen worden betrokken, effectief zijn om het klantenbestand uit te breiden, en dat het gebruik van meerdere kanalen de invloedssfeer van een website kan vergroten.