alt

Vandaag gaan we dieper in op de verschillen tussen UI- en UX-ontwerp en nog veel meer. We leven omringd door gebruikerservaringen in zowel de analoge als de digitale wereld. Producten worden ontworpen op basis van een analyse van ons gedrag, de manier waarop we informatie zoeken of onze perceptie van een dienst. Het betekent dat UI/UX-ontwerp momenteel een van de cruciale rollen voor succes is. Primaire focus op gebruikersgewoonten, de verwachting is dat het ontwikkelde product lang mee zal gaan, ondanks enkele mediaveranderingen in de toekomst. In dit artikel zul je begrijpen wat UX- en UI-ontwerp anders maakt en hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Wat is UI-ontwerp?

De focus van user interface design (UI design) ligt op het visuele ontwerp van digitale applicaties. Een solide ontwerp van de gebruikersinterface is bedoeld om visueel van hoge kwaliteit te zijn en het doel en de merkboodschap van de applicatie over te brengen via de visuele kenmerken van websites en apps. Dit werkt als volgt: de gebruikersinterface is het element waarmee gebruikers interactie hebben met een interactieve toepassing. Deze interactie moet efficiënt en effectief zijn, wat alleen kan worden bereikt door intuïtieve bruikbaarheid.

Er is nog een addertje onder het gras: de gebruikersinterface moet visueel aantrekkelijk zijn om zijn volledige potentieel te ontwikkelen. Als men veel touchpoints gebruikt, moeten de gebruikersinterfaces op de verschillende apparaten consistent worden ontworpen. Bij het selecteren van de kleuren en lettertypen is het ook essentieel dat de gebruiker aangeleerde patronen en denkstructuren triggert. Associeren ze de kleuren al met een ander bedrijf? Zijn de kleurverschillen zichtbaar voor het oog en zinvol voor interactie? Schrikken kleuren je af bij interactie met een knop? Ontwerpers moeten zich deze vragen vaak stellen bij het ontwikkelen van UI en UX en mogelijke hindernissen en problemen vroegtijdig herkennen en oplossen.

Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat de tekst contrastrijk en leesbaar is voor iedereen en dat de knoppen duidelijk te onderscheiden zijn van passieve elementen door hun kleurenschema. Hiërarchieën/verhoudingen spelen ook een essentiële rol in de architectuur van de inhoud.

Wat is UX-ontwerp?

Het aantrekken van bezoekers met een goede UX is een manier om hierop te vertrouwen: het analyseren van de verblijftijd (de hoeveelheid tijd die een gebruiker nodig heeft om een pagina te openen), het succes van een gebruikersreis, webnavigatiegedrag en websitepatronen. Een merk moet een uniforme uitstraling en communicatiestijl hebben. Als een merk hierin slaagt, ontstaan er unieke belevingswerelden die de merkwaarde positief beïnvloeden. We weten dat de meeste mensen een website beoordelen op basis van esthetiek. Een gebruiksvriendelijke interface die aansluit bij de behoefte van een klant kan dus leiden tot een hogere conversieratio.

Bovendien gaat UX-design in op de emoties en gevoelens van de gebruiker en heeft dus zowel langdurige als directe positieve effecten. Een eenvoudige verbetering van het afrekenproces van een website kan bijvoorbeeld de verkoop enorm verhogen en tegelijkertijd de klantloyaliteit vergroten, wat leidt tot herhaalaankopen en meer verwijzingen. Een goed UX-ontwerp verbetert ook de geloofwaardigheid en vergroot het vertrouwen in een bedrijf.

Bovendien kan de tijdsduur dat bezoekers op een website blijven worden verhoogd en tegelijkertijd het bouncepercentage worden verlaagd. Voor Google zijn deze twee kengetallen belangrijke indicatoren voor de kwaliteit van een website. Uitstekend en responsive design kan indirect een grote impact hebben op de ranking van een pagina in organische zoekresultaten.

De verschillen tussen UI- en UX-ontwerp

Dat is zeker: UI- en UX-disciplines zijn onderling afhankelijk. Hoewel het niet mogelijk is om ze afzonderlijk te beschouwen, zijn er toch enkele verschillen tussen UI- en UX-ontwerp. De parallellen in de namen UI en UX design zijn vaak de schuld omdat beide disciplines bij softwareontwikkeling altijd verward of gelijkgesteld worden.

Wie zich echter met de exacte inhoud bezighoudt, weet dat er veel meer achter zit. Onthoud: UI-ontwerp gaat over het visuele ontwerp van een interactieve applicatie.

Aan de andere kant heeft UX-design tot doel de gebruiker een positieve gebruikerservaring te bieden. De focus ligt op de gevoelens van de gebruikers tijdens en na de interactie met de gebruikersinterface. Het komt erop neer? UI-ontwerp richt zich op het uiterlijk en UX-ontwerp op het gevoel van een digitaal product. UX richt zich op mensen, terwijl UI zich richt op functie. UI- en UX-ontwerp zijn beide essentieel voor het succes van de softwaretoepassing. Een mooi ontwerp kan een onhandige en verwarrende gebruikersinterface niet redden. UI- en UX-ontwerpen moeten feilloos worden uitgevoerd en perfect zijn afgestemd op bestaande gebruikersverwachtingen om een uitstekende gebruikerservaring te creëren.

In de kern gaat het verschil tussen UX en UI over het verschil in de visuele perceptie van een website of een app en het gevoel van de gebruiker bij het gebruik ervan. Beide zijn nauw met elkaar verbonden en daarom worden user interface design en user experience design vaak samen gebruikt. De verschillen zijn echter vooral cruciaal bij het succesvol ontwerpen van een webapplicatie.

Waarom is UI/UX belangrijk?

Maar je vraagt je waarschijnlijk af: wat zijn de primaire doelen van UI- en UX-ontwerpen? Complexe informatie vereenvoudigen, waarde toevoegen en de gebruikerservaring verbeteren. Dit garandeert het succes van een app, op voorwaarde dat de betreffende applicatie eenvoudig en intuïtief te gebruiken is en de gebruikersinterface technisch eenvoudig te gebruiken is.

Laten we hier duidelijk over zijn: als gebruikers een applicatie niet aantrekkelijk genoeg vinden om te bekijken of te verkennen, hebben ze geen reden om nog langer bij de applicatie te blijven. Apps die gebruikers effectief en efficiënt kunnen gebruiken, maken hen uiteindelijk gelukkig. Zij gebruiken een app vanuit een specifieke behoefte en gaan uit van gebruiksvriendelijkheid om met de app hun persoonlijke doelen na te streven.

Hier komt het op neer: de belangrijkste bedoeling is om een app zonder beperkingen te kunnen gebruiken en om specifieke doelen te bereiken. De bruikbaarheid is dus gebaseerd op de behoeften van de gebruiker op het gebied van ontwerp en functie. UI-ontwerp is geen accessoire maar essentieel voor een positieve gebruikersstroom.

UX- en UI-ontwerp kunnen dus niet worden gescheiden, aangezien beide disciplines met elkaar communiceren. Een goed UI-ontwerp kan kleine fouten in het UX-ontwerp compenseren, omdat een positieve esthetische ervaring gebruikers toleranter maakt voor fouten. Omgekeerd kan een soepele werking kleine gebreken in esthetiek compenseren. Maar wanneer UX- en UI-ontwerp hand in hand gaan en elkaar versterken, levert het resultaten op die gebruikers boeien, aantrekken en waarderen.

Laat uw UI/UX-ontwerp vandaag nog groeien!

Neem vandaag nog contact met ons op om erachter te komen hoe het Unusual Growth Agency-team u kan helpen uw ontwerpprocessen te verbeteren via onze professionele UX- en UI-ontwerpservices; neem vandaag nog contact met ons op!